
Ukipoliksen Ideasta oivallukseen -webinaari johti heti jatkotoimiin
23.6.2025
Kakkua ja kohtaamisia Ukipoliksen 25-vuotissynttäreillä
28.8.2025Maaseutuyrittäjyys ja kotimainen ruoka juhlivat elinvoimaansa Laitilan KasiTorilla järjestetyssä lähiruokapäivässä, jonka käytännön järjestelyistä vastasi Ukipolis Oy.
Iloisia tuottajia, laadukasta syksyn satoa, suomalaisen ruokakulttuurin perinteisiä raaka-aineita, uusia ideoita ja kaiken kruununa täydellinen, aurinkoinen sää.
Valtakunnallisen lähiruokapäivän avajaiset kokosi syyskuun ensimmäisenä lauantaina Laitilan KasiTorille Untamalan kylään tuottajia ja yhteisöjä sekä ruoka-alan asiantuntijoita ja kansanedustajia.
Avajaisten käytännön järjestelyistä vastasi Ukipolis Oy. Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa hankkeen projektipäällikkö Mirja Junkola voi olla tyytyväinen, sillä lähes kaksituhatta kävijää ylitti reilusti ennakko-odotukset.
Myös yleisö oli vaikuttunut tapahtumasta, joka tarjosi monenlaista ruokamaistiaisista MTK-Laitilan järjestämään maatalouden kone-esittelyyn.
”Paljon asiaa” ja ”Parempi kuin moni kesätapahtuma”, kuuluivat yleisön kommentit.
Kotimainen ruoka ja sen laaja-alainen merkitys oli esillä monin tavoin paitsi näytteilleasettajien esittely- ja myyntipisteissä, myös esiintymislavalla.
”Varsinaissuomalainen ruoka näkyy jokaisen suomalaisen lautasella”, muistutti kansanedustaja, Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja Ville Valkonen tervehdyspuheessaan.
Lähiruokapäivän avajaisten teemana oli tänä vuonna huoltovarmuus. Siitä ja kotimaisen ruoan tulevaisuudesta keskustelivat Agronomiliiton toiminnanjohtaja Timo Kauniston luotsaamassa paneelissa kansanedustajat Milla Lahdenperä ja Kike Elomaa, MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston päällikkö Minna-Mari Kaila ja agronomi Tero Hemmilä.
Maaseutuyrittämisen juurille palasi yrittäjä ja kansanedustaja Mauri Kontu, joka valotti vanhan suomalaisen säilytysastian, vakan, historiaa ja merkitystä.
Vakka-Suomen kuntien edustajien perunankuorimistaitoja testattiin kisassa, jossa voiton vei Taivassalon kunnanhallituksen puheenjohtaja Niina Anttila.
Laitilalaisten yrittäjien Jari ja Marja Seikolan perustama KasiTori sijaitsee vilkkaan Kasitien varrella ja tarjoaa hyvät puitteet suurtapahtuman järjestämiseen.
Yleisö sai laajalla näyttelyalueella tutustua monipuolisesti paikalliseen ruokaketjuun.
Maaseutuyrittäjyys ja kotimainen ruoka juhlivat elinvoimaansa Laitilan KasiTorilla järjestetyssä lähiruokapäivässä, jonka käytännön järjestelyistä vastasi Ukipolis Oy.
Iloisia tuottajia, laadukasta syksyn satoa, suomalaisen ruokakulttuurin perinteisiä raaka-aineita, uusia ideoita ja kaiken kruununa täydellinen, aurinkoinen sää.
Valtakunnallisen lähiruokapäivän avajaiset kokosi syyskuun ensimmäisenä lauantaina Laitilan KasiTorille Untamalan kylään tuottajia ja yhteisöjä sekä ruoka-alan asiantuntijoita ja kansanedustajia.
Avajaisten käytännön järjestelyistä vastasi Ukipolis Oy. Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa hankkeen projektipäällikkö Mirja Junkola voi olla tyytyväinen, sillä lähes kaksituhatta kävijää ylitti reilusti ennakko-odotukset.
Myös yleisö oli vaikuttunut tapahtumasta, joka tarjosi monenlaista ruokamaistiaisista MTK-Laitilan järjestämään maatalouden kone-esittelyyn.
”Paljon asiaa” ja ”Parempi kuin moni kesätapahtuma”, kuuluivat yleisön kommentit.
Kotimainen ruoka ja sen laaja-alainen merkitys oli esillä monin tavoin paitsi näytteilleasettajien esittely- ja myyntipisteissä, myös esiintymislavalla.
”Varsinaissuomalainen ruoka näkyy jokaisen suomalaisen lautasella”, muistutti kansanedustaja, Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtaja Ville Valkonen tervehdyspuheessaan.
Lähiruokapäivän avajaisten teemana oli tänä vuonna huoltovarmuus. Siitä ja kotimaisen ruoan tulevaisuudesta keskustelivat Agronomiliiton toiminnanjohtaja Timo Kauniston luotsaamassa paneelissa kansanedustajat Milla Lahdenperä ja Kike Elomaa, MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston päällikkö Minna-Mari Kaila ja agronomi Tero Hemmilä.
Maaseutuyrittämisen juurille palasi yrittäjä ja kansanedustaja Mauri Kontu, joka valotti vanhan suomalaisen säilytysastian, vakan, historiaa ja merkitystä.
Vakka-Suomen kuntien edustajien perunankuorimistaitoja testattiin kisassa, jossa voiton vei Taivassalon kunnanhallituksen puheenjohtaja Niina Anttila.
Laitilalaisten yrittäjien Jari ja Marja Seikolan perustama KasiTori sijaitsee vilkkaan Kasitien varrella ja tarjoaa hyvät puitteet suurtapahtuman järjestämiseen.
Yleisö sai laajalla näyttelyalueella tutustua monipuolisesti paikalliseen ruokaketjuun.
Uusikaupunkilaisen Selkämeren Jään tarjoamat moderneilla reseptillä valmistetut silakkamaistiaiset menivät kuin kuumille kiville. Yritys on erikoistunut silakankäsittelyyn ja jäädyttämiseen.
Ukipoliksen Yrityshautomon projektipäällikkö Kim Narmala ja Syötävän hyvää Kaspro-hankkeen projektipäällikkö Granger Simmons toimivat osastolla kokkeina ja kaksikko valmisti silakoita tauotta koko päivän.
”Airfryer toimii silakanpaistossa loistavasti”, vinkkasi Narmala.
Nuoren polven maataloustuottajia tapahtumassa edusti 23-vuotias laitilalainen Arttu Sundholm, joka oli pystyttänyt myyntipöytänsä yhdessä vehmaalaisen Aleksi Laineen, 27, kanssa.
Muun muassa perunaa kasvattava Sundholm iloitsee, että toriasiakkaat arvostavat tuoreita ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Tuotteiden hinta saisi tuottajan näkökulmasta olla nykyistä parempi.
Tuorlan ammattiopisto Liviaan peruskoulun jälkeen suunnanneella Sundholmilla ei ole itsellä perhetaustaa maanviljelyyn. Hän on vuokrannut pellot naapuriltaan Kodjalan kylästä.
Kokemusta hänelle on nyt kertynyt muun muassa perunan, sipulin, porkkanan, purjon, palsternakan ja sellerin kuin tillin ja persiljankin kasvattamisesta.
Sundholmin vuokraamilla pelloilla on kasvanut myös ohraa ja vehnää.
Lähiruokapalkinnon avajaisissa pokkasi Salon lähiruokakartta. EU:n maaseuturahoituksen avulla järjestetyn kilpailun finaaliin ylsivät Pyhärannan Kallionkolo ja Varsinaista luomua -hanke.
Lähiruokapäivän juontajana toimi maanviljelijä ja some-vaikuttaja Amski, eli Anne-Mari Tarkkio.
Tapahtuman organisoi Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa -hanke, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.
”Airfryer toimii silakanpaistossa loistavasti”, vinkkasi Narmala.
Nuoren polven maataloustuottajia tapahtumassa edusti 23-vuotias laitilalainen Arttu Sundholm, joka oli pystyttänyt myyntipöytänsä yhdessä vehmaalaisen Aleksi Laineen, 27, kanssa.
Muun muassa perunaa kasvattava Sundholm iloitsee, että toriasiakkaat arvostavat tuoreita ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Tuotteiden hinta saisi tuottajan näkökulmasta olla nykyistä parempi.
Tuorlan ammattiopisto Liviaan peruskoulun jälkeen suunnanneella Sundholmilla ei ole itsellä perhetaustaa maanviljelyyn. Hän on vuokrannut pellot naapuriltaan Kodjalan kylästä.
Kokemusta hänelle on nyt kertynyt muun muassa perunan, sipulin, porkkanan, purjon, palsternakan ja sellerin kuin tillin ja persiljankin kasvattamisesta.
Sundholmin vuokraamilla pelloilla on kasvanut myös ohraa ja vehnää.
Lähiruokapalkinnon avajaisissa pokkasi Salon lähiruokakartta. EU:n maaseuturahoituksen avulla järjestetyn kilpailun finaaliin ylsivät Pyhärannan Kallionkolo ja Varsinaista luomua -hanke.
Lähiruokapäivän juontajana toimi maanviljelijä ja some-vaikuttaja Amski, eli Anne-Mari Tarkkio.
Tapahtuman organisoi Tulevaisuuden ruokaketjut Varsinais-Suomessa -hanke, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.